Zirci Apátsági Manufaktúra, Zirc

A Balaton-felvidék festői részén, a Bakony lankáinak ölelésében működik a ciszterci rend magyarországi központja, a Zirci apátság, amelyet még III. Béla király alapított a XII. században.

A többszáz éves apátság területén a vadregényes arborétum, az izgalmas kiállításoknak helyet adó monostori épület és a barokk templom mellett 2015-óta sörfőzde is működik. A főzde – amelyben ezen a nyáron épül ki a kóstolóhelyiség – nem is lehetne autentikusabb környezetben, mint a monostor alatti pincerendszerben, ahol egyszerre találhatóak meg a modern sörfőzési technológiák és a tradicionális eljárások.

Zircen 1735. október 29-én készült először apátsági sör, ám az évszázadok alatt feledésbe merült, egészen addig a néhány évvel ezelőtti döntésig, amely a sörfőzde feltámasztásáról született.

A Zirci Apátsági Manufaktúrában jelenleg kilencféle sör készül, a könnyedebb tételektől, a gyümölcsös sörökön át a levendulás, illetve belga apátsági hagyományokat felvillantó különlegességekig.

 

Sörök

 

  • Promus: a sörfőzde visszafogottan keserű, frissítő, helles típusú söre.
  • Búza: belga búzasör, narancshéjjal.
  • Dubbel: közepesen testes, komplex, félbarna apátsági sör, amelyben a maláta ízei dominálnak.
  • Levendulás: levendulával és narancshéjjal fűszerezett búzasör.
  • Fructum: a meggy és a félbarna sör fúziója, amely egyszerre karamelles-csokoládés, és nagyon gyümölcsös ízvilágú.
  • Aurora: letisztult, testes félbarna, fűszeres märzen.
  • Tripel: testes, malátás, mégis száraz kortyérzetű, citrusos, magasabb alkoholtartalmú világos.
  • Precessio: könnyed, malátás és gyümölcsös kortyérzetű felsőerjesztésű sör.
  • Fumus: magas alkoholtartalmú, testes duplabak, amelyben a füstölt maláta és a rozsmaláta gondoskodik az összetett aromákról.

 

Elérhetőségek

 

8420 Zirc, Rákóczi tér 1.

zircimanufaktura.hu

facebook.com/zircimanufaktura

+36 30 190 4300

iroda@zircimanufaktura.hu

 

Galéria