Sümegi Kézműves Sörfőzde, Sümeg

A Sümegi Kézműves Sörfőzde egyike azon kevés kisüzemnek, amelyek ’90-es években indultak, és a mai napig működnek. Az 1993-ban, Nagy József és testvére által alapított főzde eleinte mindössze kétféle sört készített: egy világos és egy barna lágert. A kilencvenes években sikerült megerősödniük a regionális piacon, leginkább Veszprém, Zala és Vas megyékben.

A csapathoz 2010-ben csatlakozott Bacsó András, mint termékfejlesztő. Az akkori szemléletváltás és a piaci trendek megteremtették a lehetőségét annak, hogy ma már elsősorban változatos kínálatáról ismerjük meg a Sümegi Sörfőzdét, ahol természetesen minden saját recept alapján készül.

Sümegen, az Árpád utcában működik a sörfőzde saját sörözője is. A Sümegi Sörház ugyancsak a ’90-es években nyitotta meg a kapuit, mint a Sümegi Kézműves Sörfőzde egyik legfontosabb bázisa, de vannak olyan vendéglátóhelyek, ahol Sümegi söröket lehet inni Bucsuszentlászlón, Sárváron és Budapesten is.

A vendéglátóhelyek mellett pedig rengeteg fesztiválon bukkannak fel a Sümegi sörök, így állandó résztvevői egyebek mellett a szombathelyi Savaria Karneválnak, nyáron a Balaton körül az Alsóörsi és Keszthelyi Sörfesztiváloknak, ősszel pedig a Békéscsabai Kolbászfesztiválnak is.

 

Sörök

 

A főzde zászlóshajója a Sümegi Vadláger, amely egy kellemes hidegklomlós láger, illetve a gyümölcsös söreikről a legismertebbek. Készítenek feketeribizlis, gyömbéres-limeos, kivis lágert, illetve ságrabarackos és meggyes búzasört is. Emellett népszerű a szűretlen bajor búzasörük is, valamint az újdonságként, idén nyáron bemutatott BandIPA New England IPA is. Télen készítenek barna láger söröket, kis tételben chilis sört, illetve magasabb alkoholtartalmú téli ale söröket is.

 

Elérhetőségek

 

8330 Sümeg, Árpád utca 15.

facebook.com/sumegikisuzemisorfozde

facebook.com/sumegisorhaz

+36 30 435 6917

 

A Sörház nyitva tartása:

 

  • Hétköznap: 11-22.
  • Hétvégén: 11-24.

 

Galéria